Uroda.com / Wydarzenia / Jojoba – wyjątkowy olej w wyjątkowych kosmetykach marki VIPERA COSMETICS

Wydarzenia

Jesteś ekspertem? Dodaj artykuł

Jojoba – wyjątkowy olej w wyjątkowych kosmetykach marki VIPERA COSMETICS

2015-02-18


Zapewne każda z nas słyszała o oleju Jojoba. Roślina, z której pochodzi znana jest od stuleci, jednak dopiero w XX w. zyskała uznanie w wielu dziedzinach. Już wieki temu słynne plemię Apaczów uprawiało roślinę o egzotycznie brzmiącej nazwie „hohowi”, którą hiszpańscy kolonizatorzy fonetycznie przekształcili na jojobę (ho-ho-ba lub żo-żo-ba).

Autor: Uroda.com

Źródło: infomacja prasowa


Olej z Jojoby uzyskiwany jest drogą mechanicznego tłoczenia z ziaren Simmondisia chinensis i budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy, farmakologów  i producentów kosmetyków głównie ze względu na jeden ze składników – palmitynian cetylu, którego działanie często porównywane jest do tranu wielorybiego. Nie bez znaczenia jest fakt, iż ten składnik pozbawiony jest przykrego zapachu, ponadto nie zawiera trójglicerydów. Pod względem chemicznym, strukturalnie i funkcjonalnie, olej Jojoba nie jest ani olejem, ani tłuszczem trójglicerydowym. Jest to swoisty płynny wosk, który dla ułatwienia jest nazywany olejem. Formuła tego wosku jest budową zbliżona do wosków będących  składową serum, pokrywającego warstwę rogową naskórka (stratum corneum) – głównej bariery zabezpieczającej ludzką skórę przed utratą wody.

Własności tego surowca sprawają, że wiele firm kosmetycznych wkomponowuje go w receptury swoich produktów do makijażu twarzy. Pięknie upiększając i reperując skórę, kosmetyki VIPERY z linii BB Cream (Get a Drop –nawilżający, Star un the Moonlight – rozświetlający, Silky Match Maker – reperujący, Cover me up w 3 odcieniach – kryjący ) oraz fluidy Star Assistant pozwalają skórze osiągnąć aksamitny efekt oraz wspaniałe nawilżenie bez tłustego efektu. 

 photo Podkady z Olejkiem Jojoba_zps8dqixzfx.jpg
Receptury Fluidów z serii Star Assistant oraz Kremów BB marki Vipera Cosmetics są zasobne w Ekstrakt z Oleju Jojoba

Żadna pomadka ani balsam do ust nie powstaną bez użycia wosków, które zapewnią im odpowiednią konsystencję i trwałość na ustach. Zawarty w szminkach z serii Cream Color i balsamach do ust z linii MED Club Olej Jojoba kondycjonuje, przywraca naturalną barierę ochronną, rewitalizuje powierzchnię warg; nasze usta odzyskują elastyczność i młodość. Olej Jojoba pobudzając aktywność komórkową i chroniąc naskórek przed promieniowaniem UV (zawiera SPF 4) cofa wiek naskórka, staje na straży ukrwienia i kondycji naszych warg.

 photo Szminki z Olejkiem Jojoba_zpsdcczr6yc.jpg

Jednym ze składników Szminek Cream Color oraz Balsamów Ochronnych do Ust z serii MED Club marki VIPERA COSMETICS jest Olej Jojoba

Budowa chemiczna Oleju sprawia, że korzystne dla skóry składniki mineralne zawarte w kosmetykach do ust mogą zadziałać ze wzmocnioną siłą. Olej Jojoba, zaliczany jest do emolientów obniżających naskórkowy ubytek wody określany współczynnikiem  TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Kosmetyki wzbogacone o ten surowiec polecane są szczególnie do pielęgnacji cer wrażliwych oraz osobom cierpiącym na egzemę, łuszczycę czy po poparzeniach słonecznych. Fakt, że jest to surowiec o działaniu silnie nawilżającym nie oznacza, że osoby z tendencją do przetłuszczania się skóry nie mogą korzystać z kosmetyków zawierających Olej Jojoba. Właściwości antybakteryjne sprawiają, że Olej działa hamująco na naturalne wydzielanie sebum, co powoduje polecanie go osobom, które zmagają się z trądzikiem. Należy dodać, iż poza wszystkimi dobroczynnymi właściwościami Oleju Jojoba, jest to surowiec bakteriostatyczny. Dodawany do kosmetyku wydłuża jego okres przydatności.


Ocena: 0

Komentarze (3)

 

  • 2017-07-14 01:42:19
    SBZ5dONn
    A prvitcaovoe insight! Just what we need!
    IP: 46.161.14.99
  • 2015-02-23 18:43:32
    Również często do nich wracam.
    IP: 178.36.85.147
  • 2015-02-19 10:35:01
    Bardzo lubię kosmetyki z Vipery. Używam już ich od lat. Bardzo przystępna cena za bardzo dobrą jakość.
    IP: 5.174.63.48
do góry strony