Uroda.com / Artykuły / Konferencje i kongresy / Patent na kosmetyk – WYNIKI – krem i tonik BANDI

Artykuły

Patent na kosmetyk – WYNIKI – krem i tonik BANDI


Kwas hialuronowy to jeden z najskuteczniejszych i nowoczesnych czynników nawilżających. A Ty co o nim wiesz?

 W tym tygodniu nagrody otrzymują:

Etorfina

mevee

ewinka2

Firma  BANDI Cosmetics opracowała serię HYDRO CARE, przeznaczoną
do pielęgnacji cery suchej, wymagającej intensywnego nawilżania.

Mamy dla Was do wygrania 3 zestawy kosmetyków krem + tonik.  W linii tej wykorzystano kwas hialuronowy.

W tym tygodniu Waszym zadaniem jest odpowiedź na pytanie: co Wy wiecie
o kwasie hialuronowym? Co daje naszej skórze, jak na nią działa, czy jest potrzebny, bezpieczny.


Jak zwykle czekamy na odpowiedzi zarejestrowanych użytkowniczek przez tydzień.
Kosmetyki firmy BANDI są fenomenalne, dlatego warto poświęcić chwilę
i poszukać w internecie ciekawostek.

Ocena: 0

Komentarze (34)

 
  • 2010-08-26 17:06:21
    ewabran
    "Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. Znajduje się także w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze. Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 - 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku - najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości - oraz od pory roku - w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry. Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka. Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne. W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych. Właściwości: *tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje wrażenie jedwabistej gładkości skóry; *zwiększa przenikanie substancji czynnych w głąb skóry (zwiększa przepuszczalność naskórka); *zagęszcza i stabilizuje fazę wodną emulsji; * utrzymuje wilgoć w kosmetykach." żródło: www.mazidła.com
    IP: 82.139.172.93
  • 2010-08-26 17:11:45
    DZOANA
    Kwas hialuronowy to związek, który wiąże wodę w naskórku. Może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skóry. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody. Żele na bazie kwasu hialuronowego są stosowane do wypełnień ubytków w tkankach oraz służą do wypełnienia zmarszczek i powiększania ust oraz piersi. Ze względu na to, że kwas hialuronowy stopniowo wchłania się do organizmu, implanty na bazie żeli hialuronowych są nietrwałe, co powoduje, że zabiegi z ich użyciem trzeba powtarzać 2 do 3 razy w roku. Kwas hialuronowy jest również składnikiem filmu łzowego, dlatego dużą popularnością cieszą się płyny do soczewek kontaktowych i krople do oczu zawierające sól tego kwasu (hialuronian sodu), łagodzące podrażnienia oka powstałe podczas noszenia soczewek kontaktowych i innych dolegliwości (np. zespół suchego oka)[1]. Do niedawna używano w kosmetyce kwasu hialuronowego pozyskiwanego z produktów naturalnych (grzebienie kogucie, pępowina). Obecnie coraz częściej uzyskiwany jest on metodami biotechnologicznymi.
    IP: 89.228.97.96
  • 2010-08-26 17:26:46
    Przygodę z kwasem hialuronowym zaczęłam, gdy skończyłam 32 lata. Jedyne co wiedziałam na jego temat to to, że jest "nawilżaczem". Teraz już mam 6 lat w górę i jestem mu wierna nadal. Czarujący jest, sposób, w jaki troszczy się o moją cerę. Ochrzciłam go, wiernym przyjaciel komórek mojej skóry. Chciałabym dodać co jeszcze ciekawego dowiedziałam się na jego temat w gąszczu różnych informacji,które wyciągnęłam z zasobów internetu.Poszperałam dużo, dla siebie i dla wiedzy tych, którzy być może zechcą się czegos nowego dowiedzieć z tego wpisu. Napiszę o tych według mnie najciekawszych. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest stosowany w produktach kosmetycznych jako JEDEN Z NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYCH CZYNNIKÓW NAWILŻAJĄCYCH (czyli moja przeszła przeszła wiedza nie poszła w las, wiedziałam co się ima z moją cerą) .Już 1% roztwór wodny kwasu hialuronowego ma właściwości żelujące. Zaskoczyło mnie to, co przeczytacie już za moment, otóż kwas hialuronowy uzyskiwany jest z kogucich grzebieni lub wytwarzany biotechnologicznie. Bardzo mnie to zaciekawiło! Szczególnie ten koguci grzebyk. Teraz będę szczegolnie uwaznie przyglądać się temu kwasowi hialuronowemu. Kwas hialuronowy wiąże wodę, chroni przed wysuszeniem, wygładza naskórek, wspiera właściwości ochronne. Produkty z tym kwasem mozna stosowac BEZPIECZNIE nawet zimą, a teraz UWAGA! CZEMU? BO w przeciwnieństwie do kremów, w których czynnikiem nawilżającym jest woda, nie wywołują (trudne słowo) teleangiektazji czyli rozszerzania naczyń krwionośnych (tak mówi encyklopedia) Kwas hialuronowy wykorzystywany jest równiez jako naturalny film (w każdym razie gra godna OSCARA) osłaniający warstwę rogową naskórka (przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii). Pełni też role nośnika substancji ułatwiającej wprowadzenie innych składników preparatu w głąb skóry. To się zgadza, bardzo często nakładam go po zastosowaniu jakiegoś kremu (średnio 30 min), wtedy krem głębiej "wnika" w naszą skórę. Polecam WSZYSTKIM- blondynkom, brunetkom, szatynkom, rudym, prostokątnym, trójkątnym i okrągłym. WARTO wejść z kwasem hialuronowym w bliskie relacje...! PS.Korzystałam z kilku stron, jednak większość informacji na temat kwasu pochodzi ze strony BIO-MED
    IP: 83.23.14.156
  • 2010-08-26 17:37:03
    Kwas hialuronowy to naturalnie występujący w ludzkim ciele polisacharyd. Nazwa „hialuronowy" pochodzi od słowa ,,hyalos" (szklisty). Występuje on w macierzy pozakomórkowej tkanki łącznej w mazi stawowej, chrząstce szklistej, ciele szklistym oka, jądrze krążków międzykręgowych, sznurze pępowinowym oraz w skórze właściwej jako składnik żelu proteoglikanowego. Żel proteoglikanowy wychwytuje cząstki wody i tworzy zbiornik wodny dla skóry, dzięki czemu jest ona dobrze nawilżona i jędrna. Gdy brakuje w skórze kwasu hialuronowego, staje się ona sucha. Jeden gram kwasu hialuronowego może związać około 6 litrów wody. Ma on również ,,umiejętność'' modulowania stanu zapalnego i usuwania ,,wolnych rodników''. Kwas hialuronowy jest biopolimerem, w którym występują naprzemiennie mery kwasu D-glukuronowego i N-acetylo-D-glukozaminy połączone wiązaniami β-1,4- i β-1,3-glikozydowymi. Naturalnie występujący kwas hialurynowy posiada masę cząsteczkową od 102 do 104 kDa. W przeciwieństwie do innych glukozoaminoglikanów nie tworzy kowalencyjnego wiązania z białkami, nie może więc wchodzić w skład typowego proteoglikanu. Może natomiast stanowić oś, na której wiążą się inne proteoglikany tworząc wraz z nimi "agregat proteoglikanu". Łączy on z sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Tworzy z wodą gęsty śluz lub żel. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest stosowany w produktach kosmetycznych jako jeden z najbardziej wartościowych czynników nawilżających. Już 1% roztwór wodny kwasu hialuronowego ma właściwości żelujące. Kwas ten pełni funkcję nawilżacza w kosmeceutykach - wiąże wodę, chroni przed wysuszeniem, wygładza naskórek, wspiera właściwości ochronne. Produkty z kwasem hialuronowym można bezpiecznie stosować zimą, ponieważ, w przeciwnieństwie do kremów, w których czynnikiem nawilżającym jest woda, nie wywołują teleangiektazji (rozszerzania naczyń krwionośnych) Kwas hialuronowy wykorzystywany jest równiez jako naturalny film, osłaniający warstwę rogową naskórka (przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii). Pełni również role nośnika tz. substancji ułatwiającej wprowadzenie innych składników preparatu w głąb skóry. Jako związek, który wiąże wodę w naskórku, może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skóry. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Żele na bazie kwasu hialuronowego są stosowane do wypełnień ubytków w tkankach oraz służą do wypełnienia zmarszczek i powiększania ust oraz piersi. Ze względu na to, że kwas hialuronowy stopniowo wchłania się do organizmu, implanty na bazie żeli hialuronowych są nietrwałe, co powoduje, że zabiegi z ich użyciem trzeba powtarzać 2 do 3 razy w roku. Kwas hialuronowy jest również składnikiem filmu łzowego, dlatego dużą popularnością cieszą się płyny do soczewek kontaktowych i krople do oczu zawierające sól tego kwasu (hialuronian sodu), łagodzące podrażnienia oka powstałe podczas noszenia soczewek kontaktowych i innych dolegliwości (np. zespół suchego oka). Do niedawna używano w kosmetyce kwasu hialuronowego pozyskiwanego z produktów naturalnych (grzebienie kogucie, pępowina). Obecnie coraz częściej uzyskiwany jest on metodami biotechnologicznymi. Obecnie bardzo często stosuje się kwas hialuronowy w dermatologii estetycznej. Wypełniacze na bazie kwasu hialuronowego są obecnie uważane za złoty standard dermatologii estetycznej - ze względu na bezpieczeństwo stosowania, bardzo dobre efekty kosmetyczne i trwałość produktu. Kwas hialuronowy ma większą zgodność biologiczną w stosunku do innych wypełniaczy, dlatego po zabiegach z jego użyciem rzadko występują reakcje alergiczne. Jest rozpoznawany przez organizm jako produkt fizjologiczny. Kwas hialuronowy jest bezpieczny dla człowieka i od dawna używany w medycynie. Wcześniej był wykorzystywany w okulistyce, ortopedii i chirurgii. W gabinetach medycyny estetycznej zastąpił kolagen, który często uczulał pacjentów. Sam kwas hialuronowy nie wywołuje natomiast reakcji alergicznych. Po pewnym czasie ulega procesowi biodegradacji i po prostu się wchłania. Stosuje się go również w leczeniu refluksu moczowo - płciowego u dzieci (Deflux®, Q-MED).
    IP: 62.121.80.218
  • 2010-08-26 17:40:09
    Hahaha, tak pięknie pooddzielałam akapity, żeby wyszczególnić odrębne informacje, a tu wszystko dodało się jednym ciągiem ;)
    IP: 62.121.80.218
  • 2010-08-26 17:52:53
    Kwas hailuronowy to rodzaj polisacharydu, który wiąże wodę w naskórku. Inaczej jest to mukopolisacharyd łączący z sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. U osoby młodej kwas hialuronowy jest wystarczający, co daje jej sprężystość i zero zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Kwas hialuronowy pełni funkcję nawilżacza w kosmeceutykach - wiąże wodę, chroni przed wysuszeniem, wygładza naskórek, wspiera właściwości ochronne. Produkty z kwasem hialuronowym można bezpiecznie stosować zimą, ponieważ, w przeciwnieństwie do kremów, w których czynnikiem nawilżającym jest woda, nie wywołują teleangiektazji (rozszerzania naczyń krwionośnych). Kwas hialuronowy wykorzystywany jest równiez jako naturalny film, osłaniający warstwę rogową naskórka (przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii). Pełni również role nośnika tz. substancji ułatwiającej wprowadzenie innych składników preparatu w głąb skóry.
    IP: 83.142.121.70
  • 2010-08-26 18:51:37
    Hm co by tu o nim nie napisać zawsze to będą dobre wiadomości ja go uwielbiam pod każda postacią :) Kwas hialuronowy o dużej masie cząsteczkowej to składnik występujący naturalnie w naszym organizmie, znajdziemy go w dużej ilości w skórze, głównie głębszych jej warstwach zwanych skórą właściwą, gdzie w połączeniu z włóknami kolagenu i elastyny tworzy system podporowy skóry, jednocześnie dbając o odpowiednie nawodnienie macierzy międzykomórkowej skóry. Wypelniając przestrzenie międzykomórkowe, kwas hialuronowy tworzy odpowiednie środowisko dla reakcji zachodzących w skórze oraz posiada niesamowite zdolności wiązania wody i stanowi wodny rezerwuar nawilżający skórę od wewnątrz. Kwas hialuronowy można porównać do 'NAPECZNIAŁEJ OD WODY GĄBKI ' :) , która wypełnia strukturę skóry, nadając jej jędrność i gładkość. Ilość i wielkość cząsteczkowa kwasu hialuronowego maleje wraz z wiekiem, co stanowi jedną z przyczyn spadku nawilżenia i jędrności skóry, a tego nie chcemy :) Tyle suchej naukowej wiedzy bo można sobie o tym poczytać jak kogoś to głębiej interesuje, napisze o moich doświadczeniach :) Ja stosuję go w stężeniu 1 % w żelu samodzielnie jako alternatywa kremu nawilżającego i naprawdę sprawuje się rewelacyjnie . Można dodawać go do szamponu do włosów jako nawilżacz skóry głowy ale ja dodaję go także do balsamu do ciała i moja skóra jest bardzo mięciutka. Można zrobić z niego maseczkę nawilżająca , żel do mycia twarzy, lub po prostu dodawać do kremu . A dla leniuchów polecam gotowe kosmetyki bo niezależnie od typu karnacji warto ją nawilżać :)
    IP: 94.251.190.134
do góry strony